ACUPUNCTUUR                  EN                     KINESITHERAPIE

Manuele Therapie

De manuele therapie richt zich vooral op problemen met ons bewegingsapparaat.

De manuele therapie besteedt extra aandacht aan de verschillende dimensies waarin wij met onze gewrichten kunnen functioneren. Uiteraard zijn het niet alleen gewrichten maar ook de hiermee samenhangende spieren, zenuwen en fascia die een rol spelen bij het algemeen functioneren. De fascia en het belang ervan worden met de jaren duidelijker, en hierin ontwikkelen zich allerhande nieuwe technieken die mooie resultaten bieden bij spierspanningen, littekens, blokkages in de wervelkolom enz…

Door mobilisaties en manipulaties worden de verschillende amplitudes en/of bewegingsrichtingen hersteld.

Elke bewegingsbeperking van eender welk gewricht in ons lichaam brengt op termijn pijn met zich mee als signaal dat er ergens een ‘slecht functioneren’ plaatsvindt.

De meest gekende vormen doen zich voor ter hoogte van de wervelkolom. Men spreekt dan over een ‘geblokkeerde rug-nek’ die spierpijnen kan veroorzaken.

Met manuele therapie is het dan mogelijk de bewegingsvrijheid terug te geven aan het desbetreffende gewricht in de wervelkolom. Dit kan door mobilisaties en door manipulatie (in de volksmond ‘kraken’ genoemd).

Wanneer de gewrichten, spieren of zenuwbanen terug hun vrijheid of bewegingsmogelijkheid krijgen, is de kans groot dat het signaal – de pijn – verdwijnt.

Dit is mogelijk op verschillende niveaus en in verschillende regio’s : niet alleen ter hoogte van de wervelkolom maar ook ter hoogte van de knie, heup, schouder, enzovoort. Op al deze plaatsen kan door middel van manuele technieken het juister en vrijer functioneren van het lichaam worden bevorderd.

De manuele therapie gaat dus nog iets verder dan de kinesitherapie om het herstel van het bewegingsapparaat te bevorderen. Als manuele therapeut gebruik ik meer dimensies van de beweging om op de meest geschikte manier beterschap te verkrijgen. Na een vijfjarige opleiding als manueel therapeut en uitgebreide kennis van en ervaring met verschillende vormen van hypermobiliteit en instabiliteit kan ik getuigen van de efficiëntie van deze techniek.

Heeft u interesse of wil u meer informatie? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact met mij op te nemen.